2015. május 18., hétfő

Magyar 42 / 48 M Vécsey kézigránát metszete - Jelenlegi ára: 23 000 Ft

42 / 48 M. Vécsey típusú kézigránát metszete
Az eredeti, hatásfokozó burkolattal ellátott kézigránát precíz, minden működő részt láthatóvá tevő metszete visszaalakíthatatlanul hatástalanított, pirotechnikai vagy robbanóanyagot egyetlen eleme sem tartalmaz.
"A 42 M. Vécsey kézigránát azon kevés harceszköz egyike, amely túlélte a háborút és az azt követő első néhány évet, és csaknem változatlan formában gyártották évtizedekig.
Az 1948-ban ismét rendszerbe állított, és ezért 48 M. -nek (vagy 42/48 M. -nek) nevezett kézigránát alig különbözött elődjétől: ekkor jelent meg a fanyél felső végének acélgyűrűvel való megerősítése, ugyanakkor az eddig bakelitből készült ütőszegtartó tömböt fémlemezből sajtoltra cserélték. Ezek az eltérések a működést nem befolyásolják, csupán az azonosításhoz nyújtanak segítséget, bár erre a jól láthatóan elhelyezett és a gyártás dátumát is tartalmazó beütött jelzések is alkalmasak.
A nyél végének kialakítása is változott, ez azonban már csak az 50-es évek elején következett be, az 1950-ben gyártott kézigránátok még a világháborús mintát követik.
A 48 M. kézigránátnak az elődhöz hasonlóan elkészítették kék csíkos gyakorló és sárga csíkos oktató változatát is. A célbadobás gyakorlására fekete tömör gumigránátok is készültek.
Az egyetlen lényeges változtatás az 1958-ban bevezetett és a gránát fejrészére csavarható öntöttvas hatásnövelő burok rendszeresítése volt, amely a gránát tömegét 744 grammra, amúgy viszonylag csekély repeszhatását pedig 350 méterre növelte. "
Az idézet forrása: http: //militiahungarorum. roncskutatas. hu/1920_f_k_ga_k_2. html
Kérem, csak az jelentkezzen, akinek tényleges vásárlási szándéka van. Amennyiben a vásárlás a nyertes aukció lezárást követő 3 napon belül nem történik meg, a tárgyat újraindítom, és negatív értékelést adok.
 



Jelenlegi ára: 23 000 Ft

Az aukció vége: 2015-05-24 22:32
. Magyar 42 / 48 M Vécsey kézigránát metszete - Jelenlegi ára: 23 000 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése